Система шкільного менеджменту - EDUkIT стає School Champion

Свідома молодь - демократичне суспільство

2012-11-30

/Files/images/news_2012/SDC10178.JPG

Проект "Свідома молодь - демократичне суспільство", спільний проект Будинку Єднання і Зустрічі ім. Максиміліана Кольбего в Гданську (Польща) та Луганської обласної групи медіації (Україна), профінансований в рамках програми Польської співпраці для розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща в 2012 році, програма "Підтримка демократії ".

Першою частиною проекту був підготовчий семінар для організаторів та експертів проекту (22-27 серпня 2012) в Гданську. У програмі семінару були зустрічі з дирекцією і вчителями шкіл, з фахівцями Центру підвищення кваліфікації вчителів та Центру медіації в Сопоті, під час яких група тренерів та експертів з України познайомилася з польським досвідом і практикою в сфері дотримання прав людини в школах, правами та обов'язками учнів і вчителів, у тому числі з методами вирішення конфліктів, з тим, як польські учні виявляють громадянську активність, і яка роль вчителя в демократичному вихованні молоді, формуванні громадянської свідомості. По результатам зустрічей і консультацій була розроблена програма і методики для тренінгів в школах Луганської області.

Другою частиною проекту було проведення тренінгів за темами прав людини, медіації та активної громадянської позиції для школярів і вчителів зі шкіл Луганської області. Метою тренінгів була активізація громадської та громадянської позиції їх учасників. Тренінги був проведені в трьох школах - у містах Антрациті, Лутугине і Сєвєродонецьку в кінці вересня 2012 року, в них взяли участь школи-друзі проекту EDUkIT.

Тренінги у школах, що тривали більше 4 годин, провели досвідчені тренери - зі Сознательная молодежь"Свідомої молоді Гданьска" Олександра Левандовська-Вальтер (психолог з Гданського Університету), з Луганська - Ольга Дацко (психолог, тренер, медіатор з Луганська обласна група медіації) і з Харкова - Марія Ясеновська (експерт і тренер з прав людини). Головними темами тренінгів були: медіація як спосіб вирішення конфліктів у школі та права людини в школі. Зустрічі в школах принесли багато цікавих результатів. Акцентом інтенсивних занять стали невимушені дискусії, відчувався неабиякий інтерес до теми тренінгів серед учасників. Вражало вміння глибокого аналізу, а також сміливі висловлювання по темі сутності конфлікту, ролі медіатора, відповідальності і взаємовідносин учасників шкільного життя. Тренери провели кілька вправ, завдяки яким зрозумілим і доступним способом показали сутність медіації як способу вирішення конфліктів в школі. Польський експерт представила власний досвід, що стосується обговорюваних тем, підкреслюючи значення використання інноваційних методів вирішення конфліктів, такі як медіація ровесників.

Програма завершилася підсумковою зустріччю в Луганську, яка показала, наскільки великий інтерес викликають теми медіації та прав людини в школі. З 60 луганських шкіл запрошення на круглий стіл прийняла половина. На зустрічі були присутні директори, вчителі, психологи. Обговорювалися результати і ефекти тренінгів, проведених в школах в Антрациті, Лутугине та Сєвєродонецьку, а також можливості подальшої співпраці.

Головними результатами проекту можна назвати підвищення свідомості учасників у сфері прав людини, значне поліпшення розуміння можливості ненасильницького вирішення конфліктів у школі, можливості захисту власних інтересів у конфліктних ситуаціях, зменшення негативних психічних наслідків конфліктів, в яких жертвами є учні, підвищення якості вирішення конфліктів в школі завдяки використанню польського досвіду медіації, підвищення ролі вчителя у вирішенні конфліктів та протидія насильству в школі.

Сознательная молодежь_лого

Кiлькiсть переглядiв: 559

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.