Система шкільного менеджменту - EDUkIT стає School Champion

День Святого Валентина

2010-02-12

День Святого Валентина

День Святого Валентина, як свято закоханих, відмічається в Європі з ХIII століття. Про життя реального християнина Валентина, що дав ім'я святу, майже нічого невідомо.

Розповідають, що Валентин народився в III столітті нашої ери в Римській імперії і був єпископом свого рідного міста Терни. Він надавав юним закоханим особливу прихильність: мирив посварених, дарував квіти молодому подружжю. Арешт його був викликаний нібито тим, що римський імператор Юлій Клавдій II не дозволяв солдатам імперських легіонів закохуватися і одружуватися, а Валентин таємно вінчав легіонерів.
Коли Валентин сидів у в'язниці, він закохався в сліпу дочку свого наглядача - і зцілив її. Правда, інші легенди говорять, що справа була навпаки: наглядач попросив Валентина вилікувати дочку, а та закохалася в опального священика.

Перед стратою він залишив їй прощальну записку і підписався: "Твій Валентин". Звідси і листівки - "валентинки" (в ході з 1800-х років), і саме свято. Дата страти Святого Валентина - 14 лютого - співпала з римськими урочистостями на честь Юнони, богині любові. Цей день у Римі вважали початком весни. Класичною емблемою Валентинова дня вважаються червоні троянди, які, згідно з античною легендою, з'явилися завдяки грецькій богині любові і краси: Афродіта (у римському варіанті - Юнона), поспішаючи до свого коханого Адоніса, наступила на кущ білих троянд, і її божественна кров пофарбували їх у червоний колір.

Свято Святого Валентина придбало свої обряди і традиції, деякі з них збереглися й до нашого часу. І в кожній країні вони різні.

Англія
У середньовічній Англії був поширений звичай вибирати собі "Валентину". Кілька молодих людей збиралися разом, писали на шматочках пергаменту імена дівчат, складали їх в шапку і тягнули жереб. Та дівчина, ім'я якої випадало юнакові, на цілий рік ставала його "Валентиною", а він її "Валентином". "Валентин" складав своїй дівчині сонети, грав їй на лютні, всюди супроводжував, словом, поводився, як справжній лицар. В Уельсі вирізали дерев'яні "ложки любові" і дарували їх коханим 14-го лютого. Ложки прикрашалися сердечками, ключами й замковими свердловинами, що означало "ти знайшов шлях до мого серця". Також існував звичай наряджати дітей дорослими. Діти ходили з будинку в будинок і співали пісні про святого Валентина.

Америка
На початку минулого століття американці в День Святого Валентина стали посилати марципани своїм нареченим. Але марципан містив цукор, який тоді коштував дуже дорого. Справді розмах ця традиція придбала після того, як в 1800 р почали широко використовувати цукровий буряк. Американці терміново налагодили на континенті виробництво карамелі і стали видряпувати на цукерках відповідні святу слова. Потім почали виробляти до цього свята спеціальні цукерки з видряпані на них вітальними словами, а потім ще і вкладати їх в картонні коробочки у формі серця, які користувалися величезним успіхом. Карамельки робили червоно-білими. Червоний колір означав пристрасть, а білий - чистоту любові.

Німеччина
Серйозні німці наполегливо вважають кохання чимось на зразок тихого божевілля, так що святий Валентин для них, перш за все, покровитель божевільних. Німці прикрашають цього дня психіатричні лікарні яскраво-червоними стрічками, а в каплицях проводять спеціальне богослужіння. Так що, якщо 14 лютого в Німеччині ви наткнетеся на будівлю, щедро прикрашену стрічками і повітряними кулями, можете не сумніватися - перед вами психіатрична лікарня.

Франція
У пристрасних і велелюбних французів в день Святого Валентина прийнято дарувати коштовності. А ще французи першими ввели в себе "валентинки" як любовні послання-чотиривірші.

Польща
Спокійні поляки вважають за краще цього дня відвідувати Познанську метрополію, де за повір'ям, покояться мощі святого Валентина, а над головним престолом знаходиться його чудотворна ікона. Поляки вірять, що паломництво до неї допомагає в любовних справах.

Італія
Безтурботні італійці відзначають День святого Валентина зовсім по-іншому. Вони вважають своїм обов'язком дарувати коханій подарунки, в основному солодощі. В Італії цей день так і називається - "солодкий".

Данія
У романтичній Данії люди посилають один одному засушені білі квіти.

Японія
В Японії традиція дарувати цього дня солодке теж з'явилася не просто так, а з подачі однієї великої фірми з виробництва шоколаду. Там почали святкувати День Святого Валентина в 30-і роки, і до цих пір шоколад залишається найпоширенішим подарунком. До речі, там День Святого Валентина злегка нагадує "8 березня для чоловіків", оскільки японські чоловіки отримують, мабуть, навіть більше подарунків, ніж жінки. Азартні японці цього дня влаштовують змагання на найгучніше визнання в любові. Той, хто гучні всіх заявив про свої почуття в мікрофон, отримує приз. Природно, всі подарунки чоловікам і дістаються.

Саудівська Аравія
Але є в світі деякі країни, які особливо відрізнилися в святкуванні Дня Святого Валентина. У першу чергу - це Саудівська Аравія, яка є єдиною в світі країною, де це свято... офіційно заборонено, причому під страхом великих штрафів. Саудівська Комісія з впровадження чесноти і запобігання гріха постановила, що День Святого Валентина слід заборонити, оскільки згубні західні традиції бентежать розум підростаючого покоління Саудівської Аравії, а такого роду свята культивують гріх. Всім магазинам країни категорично заборонено торгувати плюшевими ведмедиками, "валентинками" і всякою символікою, що відноситься до цього свята. А квітковим магазинам наказано не торгувати в День всіх Закоханих червоними трояндами.

За матеріалами: http://www.nezabarom.ua/

Кiлькiсть переглядiв: 380

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.