Система шкільного менеджменту - EDUkIT стає School Champion

Православні християни відзначають Різдвяний Святвечір

2010-01-06

Різдвяний янгол

Один з найбільш урочистих зимових свят - Різдвяний святвечір - відзначається напередодні Різдва Христового.
Назва походить від слова "сочиво" (спочатку - пшеничні зерна, розмочені водою).
За приписом церкви, в цей день християни повинні харчуватися сочивом або кутею (готується із зерен пшениці або ячменю з додаванням меду, а також найчастіше горіхів, родзинок, маку, сухофруктів).

Святвечір (або Багата кутя) - останній і найсуворіший день 40-денного посту, оскільки протягом усього дня 6 січня нічого не можна вживати в їжу до появи першої зорі на небі, як символу зірки Віфлеємської, що привела волхвів до колиски немовляти Христа і оповістила весь світ про появу на світ Сина Божого. Також вважалося, що цього дня слід було миритися всім ворогуючим.

За традицією, кожен член родини на Багату кутю повинен бути вдома, причому не можна запізнюватися до святкового столу, бо будеш весь рік блукати. Під час вечері не можна виходити з-за столу і голосно розмовляти.
Святковий стіл повинен вражати своїм різноманіттям, на столі повинно стояти 12 пісних страв (на честь 12 апостолів).
Обов'язковими вважаються пісний борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар. Головне страва на столі цього вечора - кутя. До самого Хрещення кутя повинна стояти на самому почесному місці в будинку. Після закінчення вечері діти несли «вечерю» своїм хресним.

Святвечором відкривається період зимових обрядів. Так, починаючи з вечора 6 січня, колядують. По хатах ходять діти і співають пісні-колядки, в яких несуть благу звістку про народження Христа Спасителя, прославляють Ісуса і бажають господарям здоров'я, щастя, благополуччя, щедрого врожаю. На знак подяки господарі обдаровують колядників солодощами та монетами.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.