Система шкільного менеджменту - EDUkIT стає School Champion

Перші результати турниру між Карповим та Каспаровим

2009-10-03

Карпов і Каспаров 2009 рік

З 22 по 24 вересня в іспанській Валенсії відбувся шаховий матч між 12-м чемпіоном світу Анатолієм Карповим і 13-м чемпіоном світу Гарі Каспаровим. Триденний суперматч завершився так, як і попередні їх битви за світову корону, які взяли початок 25 років тому: перемогою більш молодого і енергійного Каспарова. Непримиренні суперники в минулому, Карпов і Каспаров напередодні матчу всіляко демонстрували взаємну повагу, підкреслювали, що опонентами є лише за шаховою дошкою.

Показові змагання між гросмейстерами пройшли у два етапи. Спочатку в серії з чотирьох партій швидких шахів, які пройшли у вівторок і середу, з рахунком 3:1 вів Каспаров. А в заключний день турніру гросмейстерами були зіграні вісім 5-хвилинних бліців. У п'яти партіях перемогу отримав Каспаров, дві партії завершилися внічию, а одну виграв Карпов. Таким чином, за результатами 12 партій, беззаперечну перемогу з рахунком 9:3 здобув Гаррі Каспаров.

За словами Анатолія Карпова, ідея провести такий ретро-матч народилася спонтанно в той момент, коли вони з Каспаровим зустрілися, щоб обговорити деяке питання, навіть не пов'язане з шахами. У результаті вони вирішили зіграти шаховий марафон у всіх країнах, де колись змагалися між собою за шахову корону. Майбутні матчі пройдуть у Росії, Англії, США і Франції (у грудні 2009 року російські гросмейстери проведуть матч у швидкі шахи в Парижі).

Коментуючи підсумки зустрічі, Каспаров відзначив, що "велике значення має і фактор величезної напруги, коли знаєш, що в тебе дуже мало часу". Карпов зізнався, що у бліц-партії, як і в партіях швидких шахів, він знову не відчував час, а після п'ятої партії взагалі втратив відчуття боротьби. Втім, з самого початку було ясно, що результат матчу другорядний. Головним завданням гросмейстерів та організаторів шоу була популяризація шахів.

Історична довідка:

Карпов і Каспаров 25 років томуРаніше Карпов і Каспаров п'ять разів сперечалися між собою за шахову корону. Перший матч проходив в 1984 році в Лондоні і був перерваний за рахунку 5:3 на користь Карпова. На наступний рік у Москві Каспаров переміг Карпова з рахунком 13:11 і став наймолодшим чемпіоном світу в історії шахів. Згодом, у 1986, 1987 і 1990 роках, Каспаров тричі відстоював свій титул в поєдинках з Карповим.

Фотографії взяті з сайтів:
http://latestchess.com
http://www.spiegel.de

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.