Система шкільного менеджменту - EDUkIT стає School Champion

Всесвітній день вчителя

2009-10-01

День вчителя

Щорічно 5 жовтня у понад 100 країнах відзначається День вчителя, який був заснований в 1994 році як Всесвітній день вчителя (World Teaches' Day). Історичною передумовою для заснування Дня вчителя стала Спеціальна міжурядова конференція про статус вчителів, яка відбулася 5 жовтня 1966 року в Парижі. У результаті представниками ЮНЕСКО та Міжнародної організації праці був підписаний документ «Рекомендації, що стосуються статусу вчителів». 5 жовтня 1994 року Всесвітній день вчителя відзначався вперше, і з тих пір святкові заходи незмінно проходять саме 5 жовтня, хоча в деяких країнах це свято відзначається в дні близькі до 5 жовтня. Головне, щоб святкування не співпали з осінніми канікулами в північній півкулі і з весняними канікулами - у південному.

В Україні День вчителя відзначається в першу неділю жовтня і носить назву «День працівників освіти». Сьогодні в нашій країні майже 860 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників і управлінців. Вони виховують більше мільйона дошкільників, навчають більше п'яти мільйонів школярів, викладають майже трьом мільйонам студентів країни. Для кожного представника даної професії це свято одна з найбільш значущих та урочистих.

У Харкові працює понад 22 тисяч працівників освіти, 2891 з яких у нинішньому році відзначено почесними званнями «Заслужений вчитель України», «Заслужений працівник освіти України», «Відмінник освіти України», «Учитель-методист», «Старший учитель», більше половини (67,5%) має вищу та першу кваліфікаційні категорії. У 2009 році Український День вчителя випадає на 4 жовтня. У харківських школах його відзначать у різні дні: де в п'ятницю, а де в понеділок. Традиційним залишається привітання вчителів квітами, цукерками, добрими словами і хорошими оцінками з боку учнів.

Ми щиро вітаємо всіх працівників освіти з професійним святом!

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.